ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

Μαστίχα Χίου: Φυσικό φάρμακο και με τη «σφραγίδα» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Φυσικό φάρμακο θεωρείται πλέον και επίσημα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency – E.M.A.) η φημισμένη μαστίχα Χίου, το μοναδικό αυτό προϊόν που καλλιεργείται αποκλειστικά στο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου. Η Επιτροπή για τα Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα (Committee on Herbal Medicinal Products – H.P.M.C.) του Ε.Μ.Α. ενέταξε ομόφωνα τη μαστίχα Χίου στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης, με δύο θεραπευτικές ενδείξεις: τα δυσπεπτικά προβλήματα και τις δερματικές φλεγμονές και την επούλωση δερματικών πληγών.

Η αναγνώριση των φαρμακευτικών ιδιοτήτων της μαστίχας έγινε δυνατή μετά από τη σύνταξη, κατάθεση και υποστήριξη της μονογραφίας -δηλαδή, του συνόλου της υπάρχουσας επιστημονικής βιβλιογραφίας που τεκμηριώνει τις ιδιότητες του φυτού- από τη διεύθυνση Έρευνας και Ανάπτυξης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών Ιωάννας Χήνου. Η απόφαση του Ε.Μ.Α. αποτελεί την πρώτη από μια σειρά εγκρίσεων, που επιδιώκει να αποκτήσει η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου από ευρωπαϊκούς και μη φορείς, προκειμένου η μαστίχα να γίνει αποδεκτή και να καθιερωθεί στην παγκόσμια φαρμακευτική κοινότητα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η Ι. Χήνου μιλώντας στους δημοσιογράφους «με την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης, η μαστίχα Χίου αναγνωρίζεται ως φαρμακευτικό προϊόν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε χώρες εκτός αυτής που ακολουθούν τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές μονογραφίες. Αποτέλεσμα της καταχώρησης είναι η δυνατότητα κυκλοφορίας σκευασμάτων μαστίχας σε όλη την Ευρώπη με ισχυρισμούς υγείας εγκεκριμένους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων». Από την πλευρά του, ο δρ. Ηλίας Σμυρνιούδης, διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου υπογράμμισε ότι «σήμερα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε πλήθος εργαστηριακών και κλινικών μελετών που μας επιτρέπει να διαπραγματευόμαστε από θέση ισχύος την προοπτική και το μέλλον της χιώτικης μαστίχας. Τα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας των τελευταίων ετών, σε συνδυασμό με την πλούσια ιστορική και λαογραφική παράδοση της μαστίχας, διαμόρφωσαν το πλαίσιο έγκρισης της μονογραφίας για τη μαστίχα, κάτι που επιτεύχθηκε με τη συνδρομή του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων και της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών».

Σημειώνεται ότι η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου συνεργάζεται με δέκα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τρία ερευνητικά κέντρα και τέσσερα νοσοκομεία στην Ελλάδα, καθώς και πέντε πανεπιστημιακά ιδρύματα και ένα ερευνητικό κέντρο του εξωτερικού, ενώ βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη δύο κλινικές μελέτες (Χίο/Αθήνα-Αγγλία) για τη νόσο Crohn, τον σακχαρώδη διαβήτη και τη χοληστερόλη.

Η μαστίχα Χίου, με περισσότερα από 70 αναγνωρισμένα διαφορετικά συστατικά, έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετική επίδραση σε γαστρεντερικές παθήσεις, συντελεί στη μείωση του σακχαρώδη διαβήτη και της LDL (κακής) χοληστερόλης, βελτιώνει τη στοματική υγιεινή (ουλίτιδα, πλάκα) λόγω της αντιμικροβιακής δράσης και γενικά ενισχύει τον ανθρώπινο οργανισμό λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών της.

Πηγη: visitgreece.gr

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.