ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

Γαστρονομική και Πολιτιστική εκδρομή στην Κω.
4 με 7 Οκτωβρίου 2019

Το Gastronomy Tours με την Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού
σε συνεργασία με το Cosmorama σας προτείνουν την εκδρομή

Κως, η ήρεμη δύναμη των ποδηλατοδρόμων και η Νίσυρος του ηφαιστείου

4 με 7 Οκτωβρίου 2019

Άλλα περιμένουμε και άλλα βρίσκουμε στην Κω.
Εμείς τουλάχιστον που ψάχνουμε τις ομορφιές του κάθε τόπου πίσω από την επιφάνεια. Εδώ βρήκαμε μια τραυματισμένη πόλη από το σεισμό του 17 που ξεπερνώντας το χθες βαδίζει προς το αύριο με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση. Σ’ αυτό συντελεί βέβαια και η μεγάλη πληρότητα του νησιού.
Ξεχωρίσαμε τρία στοιχεία που καθιστούν την Κω μοναδική. Τους ποδηλατοδρόμους της που δίνουν απόλυτη προτεραιότητα στον άνθρωπο και όχι στο αυτοκίνητο, τα Ιταλικά κτίρια της πόλης που προσδίδουν αρχοντιά και υπογραμμίζουν το παρελθόν της και την προσπάθεια των παραγωγών της να βελτιώσουν και να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα της.
Η Νίσυρος πάλι, μας βγάζει μια άγρια ομορφιά του ηφαιστειογενούς τόπου με τους όμορφους οικισμούς.

Πρόγραμμα

1η μέρα, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Με την πρωινή πτήση της Aegean θα φτάσουμε στο αεροδρόμιο της Κω.
Εκεί θα περιμένει το λεωφορείο μας για να αρχίσουμε την εκδρομή μας.
Η πρώτη ημέρα μας είναι αφιερωμένη στη γαστρονομία του νησιού.
Τα τελευταία 4 χρόνια οι παραγωγοί του νησιού παρουσιάζουν μια βελτιωμένη εικόνα των προϊόντων τους στην ετήσια έκθεση «Η Κως αλλιώς …γαστρονομικώς» στα πλαίσια των εκδηλώσεων των Ιπποκράτειων που ο Δήμος οργανώνει επενδύοντας στον πολιτισμό.
Εμείς θα γνωρίσουμε τα χαρακτηριστικά προϊόντα του νησιού και φυσικά τους παραγωγούς που είναι πίσω από αυτά.

Ξεκινάμε λοιπόν με την ελιά και το λάδι και τα αδέρφια Γιάννη και Βαγγέλη Παπαδημητρίου που θα μας πουν τα πάντα για το προϊόν, τη μεταποίηση του και με μια αποτελεσματική γευσιγνωσία θα μας δείξουν μερικά μυστικά του καλού λαδιού. Η γνωριμία θα γίνει στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του «Κωακός Ελαιώνας» του ελαιοτριβείου τους κοντά στο Ζιπάρι.

Επόμενος στόχος μας είναι η άμπελος και το υπέροχο κρασί που δίνει ένα οινοποιείο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα μεγαλύτερα και αναγνωρισμένα της χώρας. Είναι το πολυβραβευμένο Οινοποιείο Τριανταφυλλόπουλου.
Η εξαιρετική οικοδέσποινα κα Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου και η ομάδα της, θα μας υποδεχτεί και θα μας ξεναγήσει στους χώρους του. Θα ακολουθήσει γευστική δοκιμή των χαρακτηριστικών κρασιών του οινοποιείου.

Στο οινοποιείο θα γνωρίσουμε και τον αναγνωρισμένο τυροκόμο του νησιού κο Παναγιώτη Γιάννουπου και θα μας μιλήσει για το φημισμένο τυρί του, της Πόσιας, το κρασοτύρι, που ωριμάζει στις οινολάσπες και όχι μόνο γι αυτό.

Συνεχίζουμε με την Ποτοποιεία Γαλαθρή. Από το 1955 παράγει με συνέπεια τα καλύτερα αναψυκτικά του νησιού. Ανάμεσα τους – θα θυμίσει πολλά στους παλιότερους το Μπυράλ. Ιδιαίτερη και η Κως Κόλα τους όπως και υπέροχες άλλες γεύσεις τους. Θα μας υποδεχθεί η ελβετίδα ιδιοκτήτρια κα Ελισάβετ Γαλαθρή που κρατάει την επιχείρηση ανταγωνιστική.

Θα καταλήξουμε στο όμορφο χωριό Πλατάνι, το πρώην Τσερμεντέ, με μουσουλμανικό πληθυσμό, για να δοκιμάσουμε τις νοστιμιές της ονομαστής ταβέρνας Αράπ του γελαστού και ευγενικού ιδιοκτήτη της κου Γιασάντ.
Στο τέλος του γεύματος θα δοκιμάσουμε το περίφημο γλυκό ντοματάκι που φτιάχνουν οι γυναίκες στο παρακείμενο ζαχαροπλαστείο «παράδοση».

Μετά το γεύμα θα συνεχίσουμε για το υπέροχο ξενοδοχείο μας, το Τρίτων στην καρδιά της πόλης της Κω. Θα τακτοποιηθούμε και μετά από μικρή ξεκούραση θα ξεχυθούμε στην πόλη.
Απόγευμα ελεύθερο για μπάνιο δίπλα στο ξενοδοχείο, βόλτα στα μαγαζιά και πρώτη γνωριμία με την πόλη.

Δοκιμάστε ντόπια κανελάδα ή λαμπρόπιτα (τάρτα της λαμπρής με τυρί, αυγό) στο ζαχαροπλαστείο Αίγλη στην πλατεία Ελευθερίας.
Το βράδυ σινεμά ή ποτό δίπλα στη θάλασσα.

2η μέρα, Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Μετά από ένα όμορφο πρωινό ξεκινάμε με το λεωφορείο μας για την δεύτερη μέρα της εκδρομής μας. Σήμερα θα γνωρίσουμε την Κω και μέσα από την ιστορία και τη λαογραφία της.

Πρώτη επίσκεψη στο Ασκληπιείον με τη θαυμάσια θέα προς τη θάλασσα, όπου μέσα από μια εμπνευσμένη ξενάγηση θα μάθουμε για τον ρόλο της σχολής του Ιπποκράτη στην διαμόρφωση της επιστημονικής ιατρικής.

Αμέσως μετά στο παρακείμενο Ιπποκράτειο Ίδρυμα θα δούμε τα βότανα και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσε ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής, στην εξάσκηση του έργου του. Ξεναγός μας ο κος Διακογιάννης.

Συνεχίζουμε την εκδρομή μας προς την Κέφαλο, γνωστή για τις αμμουδιές της και το μέλι της.
Θα περάσουμε από τις Αλυκές εάν οι ερωδιοί έχουν φτάσει στο νησί.

photography by sophiakaragianni.blogspot.com

Στο δρόμο θα σταματήσουμε στην Αντιμάχεια όπου θα επισκεφτούμε τον παραδοσιακό Μύλο και θα μας ξεναγήσει ο μυλωνάς και ανακατασκευαστής του ο κος Αντώνης Αυγερινός.

Δίπλα ακριβώς υπάρχει το παραδοσιακό σπίτι της Αντιμάχειας όπου θα δούμε να δουλεύουν τον αργαλειό και θα μάθουμε τα πάντα για την οικιακή οικονομία μιας εποχής που δεν υπάρχει πια.

Λίγο πιο κάτω θα συναντήσουμε το Μελισσοκομείο «Μέλισσα», όπου η ιδιοκτήτρια κα Διονυσία Ανθούλη θα μας μιλήσει για το εξαιρετικό μέλι της Κω και θα μας τρατάρει διάφορες ποικιλίες.

Φτάνοντας στην Κέφαλο θα κάνουμε μια μικρή στάση στο παραδοσιακό καφενεδάκι του Νιώτη για να δοκιμάσουμε 2-3 λιχουδιές που θα μας έχει ετοιμάσει η κα Ευγενία Πέρου.

Παίρνοντας τον δρόμο του γυρισμού για την πόλη θα περάσουμε από το Πυλί στην προετοιμασία για τα χοιροσφάγια που γίνεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων των Ιπποκράτειων.

Τελευταίος σταθμός μας η Ζια με την υπέροχη θέα στο πέλαγος και τις απέναντι Τουρκικές ακτές. Θα καταλήξουμε στην Must ταβέρνα Ωρωμέδων. Ο χαρισματικός ιδιοκτήτης της κος Νίκος Παπακωνσταντίνου υπόσχεται να μας αφήσει άφωνους με τις γεύσεις του.
Μετά το φαγητό θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο για τα περαιτέρω.
Το απόγευμα ελεύθερο για βόλτες και μπάνιο στην πόλη

3η μέρα, Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

kos4all.com

Η Τρίτη μας μέρα είναι αφιερωμένη στην πόλη της Κω. Θα ξεκινήσει με μια επίσκεψη με τα πόδια στην Casa Romana που ανασκάφτηκε το 1933 και αναστηλώθηκε το 1940. Είναι μια μεγάλη και όμορφα διακοσμημένη έπαυλις που ανήκε σε κάποιον πλούσιο Κώο αξιωματούχο.

Αμέσως μετά θα αρχίσει ένα μικρό οδοιπορικό στο κέντρο της πόλης από το Αρχαιολογικό Μουσείο και θα συνεχίσει με μια ξενάγηση στα σημαντικά ιταλικά δημόσια κτίρια αλλά και το χαμάμ τη συναγωγή τον πλάτανο του Ιπποκράτη, το κάστρο και το λιμάνι.

Όσοι θέλουν, θα πάνε για μπάνιο δίπλα στο ξενοδοχείο ή με το λεωφορείο της γραμμής στα θερμά για ένα θερμό ιαματικό λουτρό στην θάλασσα.
Οι υπόλοιποι θα δοκιμάσουν πίσω από την Πλατεία Ελευθερίας την περίφημη μπουγάτσα – τυρόπιτα του ‘Άριστον ’παρέα με το καφεδάκι τους.

Το βράδυ θα έχουμε το δείπνο της ημέρας στο Ιταλικό Εστιατόριο Mistral του ξενοδοχείου μας με δημιουργική Μεσογειακή Κουζίνα.

4η μέρα, Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2019

driverstories.gr

Η τελευταία ημέρα μας είναι αφιερωμένη στη Νίσυρο. Θα ξεκινήσουμε το πρωί με το λεωφορείο μας για την Καρδάμαινα απ’ όπου θα πάρουμε το καραβάκι. Μετά από ένα σύντομο ταξίδι θα φτάσουμε στο Μανδράκι, όπου θα επιβιβαστούμε εκ νέου σε τοπικό λεωφορείο για τον πρώτο προορισμό μας που είναι ….τι άλλο από το ηφαίστειο.

Θα συνεχίσουμε για τα Νικιάγια να δούμε το Ηφαιστειολογικό Μουσείο, να περπατήσουμε στα όμορφα δρομάκια του χωριού και να καταλήξουμε για ένα χωριάτικο γεύμα – έκπληξη στην ταβέρνα Πόρτα της Νεκταρίας και του Ευθύμιου.

Μετά το φαγητό θα επιστρέψουμε στο Μανδράκι για να κάνουμε μια μικρή περιήγηση στο χωριό και την κεντρική πλατεία, την εκκλησία, την Ποταμίσια το ενυδρείο του, και θα πιούμε μια παγωμένη σουμάδα πριν πάρουμε το πλοίο μας για Καρδάμαινα. Από εκεί θα μας περιμένει το λεωφορείο για το αεροδρόμιο.

Κόστος ταξιδιού κατ’ άτομο σε δίκλινο: 420€
Επιβάρυνση μονόκλινου: 60€
Επιβάρυνση δίκλινο θέα Θάλασσα: 25€
Επιβάρυνση μονόκλινο θέα θάλασσα: 30€

Κρατήσεις: 2103642707

Περιλαμβάνει: Αεροπορικά εισιτήρια, διανυκτέρευση στο κεντρικό ξενοδοχείο 3* στην πόλη της Κω με πρωινό, μεταφορές με πολυτελές λεωφορείο, εισιτήρια πλοίου για Νίσυρο, ξεναγήσεις και δραστηριότητες όπως περιγράφονται στο πρόγραμμα από επαγγελματίες ξεναγούς και από τον αρχηγό στα γαστρονομικά, είσοδος στο ηφαίστειο, οινογνωσία συνοδεία τυριού στο Κτήμα Τριανταφυλλόπουλου, γευσιγνωσία λαδιού, μεζεδάκι στο παραδοσιακό καφενεδάκι του Νιώτη, είσοδος στο Μυλοτόπι.

Δεν περιλαμβάνονται: η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, 4 γεύματα με κρασί ή ρακί που προσφέρονται όμως σε φιλικές τιμές.

Τα μενού

«Ταβέρνας του Αράπ»
Παρασκευή μεσημέρι, 4 Οκτώβριου 2019
Τούρκικη κουζίνα
Μελιτζανοσαλάτα
Αλμύρα με σκόρδο
Τσοπανοσαλάτα
Κολοκυθανθοί
Μπουρεκάκια
Πασά μακαρούνα
Σουτζουκάκια ψητά Σμυρναίικα με ιτς πιλάφι
Γενί ρακί
Ντοματάκι γλυκό με μαστιχάτο παγωτό βανίλια
Τιμή: 17€/άτομο

«Ταβέρνα Ωρωμέδων»
Σάββατο απόγευμα, 5 Οκτώβριου 2019
Παραδοσιακή κουζίνα
Σαλάτα με χόρτα, σάλτσα φέτας και φρέσκο κουλούρι
Ντολμάδες
Σαγανάκι με φέτα σε κρούστα δημητριακών, ρόκα και μαρμελάδα ντομάτας
Πλιγούρι με χοιρινό μαγειρεμένα με τον παραδοσιακό Κώτικο τρόπο
Αρνάκι Ζιας με πατάτες, σκόρδο και δενδρολίβανο στον φούρνο
Κώτικο τυρί της πόσας (ωριμασμένο στις οινολάσπες)
Κρασί:ΜαλαγουζιάSauvignonBlancΤριανταφυλλόπουλου
Γαλακτομπούρεκο με παγωτό βανίλια
Τιμή: 16€/άτομο

«Αvanti»
Κυριακή βράδυ, 6 Οκτώβριου 2019
Δημιουργική μεσογειακή κουζίνα
Σεφ Χρήστος Γιατράκος
Ελληνική σαλάτα με ντοματίνια, κωακή φέτα, κουλούρι, καπαρόμηλα, κρίταμο τουρσί & χώμα ελιάς
Φάβα Φενεού με λεπτό άρωμα τρούφας και σύγκλινο Μάνης
Χταπόδι περασμένο από τα κάρβουνα με κρέμα σκορδαλιάς και μαύρο ταραμά
Λαχανοντολμάδες με χοιρινό κιμά, αυγολέμονο, αφρό λεμόνι και βασιλικό
Μάγουλα μοσχαρίσια σε κόκκινο κρασί με κρεμμυδάκια πέρλα, καρότο, μανιτάρια και πουρέ παστινάκι
Κρασί
Ποτήρι Chardonnay Τριανταφυλλόπουλου (Λευκό φυμέ)
Ποτήρι Ερυθρό Χατζηεμμανουήλ (Cabernet Sauvignon & Syrah)
Πράσινο μήλο με λευκή σοκολάτα, πανακότα μήλου μήλο compate και χώμα σοκολάτας
Τιμή: 25€/άτομο

«Πόρτα»
Δευτέρα μεσημέρι, 7 Οκτώβριου 2019
Χωριάτικη κουζίνα με δικές τους πρώτες ύλες
Σκορδαλιά από αμύγδαλα
Κρασοτύρι και φέτα με ντομάτα και καρπούζι
Πυτιά (Ρεβυθοκεφτέδες)
Σαλάτα νισύρικη με ντάκο καπαρόφυλλα και γίδινο τυρί
Μπουκουνιές (χοιρινό καβουρδισμένο) με ντοματούλα και κρεμμύδι
Φουκί (κοκκινιστό χοιρινό σε κυβάκια με ρύζι)
Λεμονόπιτα και μωσαϊκό σε μπουκιές
Κρασί χύμα ντόπιο λευκό
Τιμή: 13€/άτομο

*Τα πιάτα σε όλα τα μενού είναι συνήθως 7 μαζί με το γλυκό και είναι για τη μέση (ανά 4 άτομα) με την λογική της Ομάδας Γαστρονομίας και Πολιτισμού για menu degustation έτσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο σφαιρική αντίληψη της γεύσης του κάθε χώρου και να είναι επαρκής η ποσότητα. **Επίσης η επιλογή των εστιατορίων γίνεται με τρόπο ώστε να υπάρχει αντιπροσώπευση σε κάθε τόπο των καλύτερων μεζεδοπωλείων, παραδοσιακών ταβερνών, εστιατορίων αλλά και χωριάτικων γεύσεων.
***Φωτογραφία προφίλ: Μανώλης Χριστοδουλίδης

Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Ακαδημίας & Σίνα 14 και, 106 72 Αθήνα
Αγ. Σοφίας 10, 54 622 Θεσσαλονίκη

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.