ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΕΘΙΜΑ

Πανηγύρι της Παναγίας στους Αρκιούς, Πάτμος

Στους Αρκιούς στα εννιάμερα της Παναγίας στις 23 Αυγούστου, γίνεται το γνωστό πανηγύρι της Παναγιάς, όπου συρρέουν πολλοί επισκέπτες για να γλεντήσουν.

Το γλέντι γίνεται στην πλατεία του νησιού, το οποίο κρατά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με φαγητό, κρασί, ζωντανή μουσική και πολύ χορό.

Η Πάτμος φημίζεται κυρίως για το μέλι, τη μυζήθρα και την ξινομυζήθρα της. Η ξινομυζήθρα ταιριάζει με τον ελληνικό καφέ και την προσφέρουν στα καφεδίσματα στα ξωκλήσια της Πάτμου.

Φημισμένη στην κουζίνα της είναι η τυρόπιτα με τρία διαφορετικά τυριά και πασπαλισμένη με κανέλα.

Όμως το καλό τυρί χρειάζεται και καλό κρασί. Παλιά υπήρχαν αμπέλια που έβγαζαν το φωκιανό κρασί, μια ερυθρή ποικιλία, ελαφρώς γλυκιά. Σήμερα το φωκιανό το βγάζουν μόνο μερικοί κάτοικοι για προσωπική χρήση.

Η κουζίνα της Πάτμου έχει μεγάλη ποικιλία. Από τις πιο γνωστές της νοστιμιές είναι τα πουγκιά τηγανητά με καρύδι και μέλι, τα αχλαδάκια, ένα είδος αμυγδαλωτού, το δασόγαλο, ρόφημα από αμύγδαλα, ανθόνερο και άρτο που το πίνουν τη Μ. Παρασκευή και όχι μόνο, οι κολοκυθανθοί γεμισμένοι με φέτα ή στην κατσαρόλα με ρύζι.

Στα τραπέζια προσφέρουν συνήθως κατσίκι καπαμά με ντομάτα, χοντρές τηγανητές πατάτες και ξύλο κανέλας.

Στους γάμους και στις γιορτές γεμιστό κατσικάκι και το κατσίκι καπαμά με χοντρά μακαρόνια και άφθονο τριμμένο ντόπιο τυρί.

Στους αρραβώνες ο γαμπρός πάει στο σπίτι της νύφης ξεροτήγανα σε μεγάλη πιατέλα στολισμένη με λουλούδια ή κορδέλες.

Παραδοσιακό είναι επίσης το σχοινόψωμο από τους καρπούς των σχοίνων, με ζάχαρη, κανέλα και αλάτι.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.