ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΕΘΙΜΑ

Η Γιορτή του Καράβολα, Λεύκες, Πάρος
17 Αύγουστου

Η Γιορτή του Καράβολα (λαϊκό πανηγύρι), πραγματοποιείται στο πλέον ορεινό και παραδοσιακό χωριό της Πάρου, τις Λεύκες το πρώτο Σάββατο, μετά τις 15 Αυγούστου.

H λέξη καράβολας είναι Παριανή έκφραση η οποία χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει το μεγάλο σαλιγκάρι. Η γιορτή είναι μια ευκαιρία για τους Λευκιανούς να γιορτάσουν την διατροφική τους αγάπη για τους καραβόλους (έτσι κέρδισαν και το παρατσούκλι τους καραβολάδες) και λαμβάνει χώρα σ’ ένα τεράστιο διαμορφωμένο χώρο δίπλα από το κοινοτικό μέγαρο Λευκών και κάτω από το πευκοδάσος.

Η προετοιμασία της γιορτής αρχίζει μια εβδομάδα νωρίτερα έχοντας για εθελοντές σχεδόν όλους τους κατοίκους του χωριού και κυρίως τα νέα παιδιά. Γίνεται το μεγαλύτερο γλέντι του χωριού και η διασκέδαση το κέφι ο χορός κρατούν μέχρι τις πρωινές ώρες αφού την βραδιά συνοδεύουν νησιώτικα τραγούδια από παριανούς οργανοπαίκτες και είναι μια ευκαιρία για τους Λευκιανούς να γιορτάσουν το τέλος του καλοκαιριού και προσφέρονται καράβολες, σκορδαλιά, αμπελοφάσουλα, παραδοσιακά τυριά, ρεβύθια στο φούρνο και φυσικά άφθονο κρασί.

Οι Λεύκες είναι το πιο ορεινό χωριό της Πάρου και το πιο πράσινο. Ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Πάρου. Ο οικισμός είναι ακριβώς κάτω από το πευκοδάσος στο ύψωμα. Πανέμορφα στενάκια με λευκούς αρμούς, παλιά πλυσταριά, το Σπίτι της Λογοτεχνίας, ο γραφικός Ράμνος, δρόμος με ταβερνάκια και άλλα μαγαζιά και υπέροχη θέα. Στο βάθος η Νάξος.

Τα σπίτια είναι αμφιθεατρικά χτισμένα. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν πρόσφυγες που ήρθαν από την Κρήτη και τη Νάουσα, αλλά και ντόπιοι, οι οποίοι χτίσανε το χωριό τους στο βουνό, από φόβο των πειρατών.

Στους λόφους, γύρω από το χωριό υπάρχουν ανεμόμυλοι, πολλοί αποκαταστημένοι, και στην άκρη του χωριού σε ύψωμα, είναι ο ναός της Αγίας Τριάδας με τα περίφημα καμπαναριά του που ανακαινίστηκαν πρόσφατα. Εάν βρεθείτε εκείνη την εποχή στην Πάρο, σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε το χωριό των Λευκών και το πανηγύρι του καράβολα.

Φωτογραφία: paros.gr

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.