ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΕΘΙΜΑ

Πανηγύρι στην Πέρα Παναγιά, Κάσος
15 Αύγουστου

Το πιο μεγάλο πανηγύρι του νησιού γίνεται τον Δεκαπενταύγουστο στην Πέρα Παναγιά, χωριό ονομαστών καραβομαραγκών και καπεταναίων. Το γλέντι πλαισιώνεται από την παραδοσιακή λύρα και το λαγούτο, τους χορούς της σούστας και του ζερβού, τις αυτοσχέδιες μαντινάδες.

Στο μεταξύ ετοιμάζονται για όλους τους παρευρισκόμενους τα παραδοσιακά Κασιώτικα φαγητά. Τα πιο γνωστά είναι τα μικρά ντολμαδάκια από αμπελόφυλλα γεμιστά με κρέας, το πιλάφι με κατσίκι ή κοτόπουλο, οι μακαρούνες με σιτάκα.
Η Κάσος με την πρώτη ματιά φαντάζει άγρια και αφιλόξενη.

Πολλά παλιά έθιμα ζουν ακόμη. Τα πανηγύρια, οι γάμοι, τα γλέντια γίνονται εδώ και αιώνες με το ίδιο τελετουργικό. Ανάμεσα στους ήχους της παραδοσιακής λύρας του Αιγαίου και του λαγούτου, τα βήματα της «σούστας» και του «ζερβού», ανάμεσα στις αυτοσχέδιες μαντινάδες και στις ποιητικές συνομιλίες εμφανίζονται τα παραδοσιακά κασιώτικα φαγητά, που είναι μοναδικά. Μικρά ντολμαδάκια από αμπελόφυλλο γεμιστά με κρέας, πιλάφι με κατσίκι ή κοτόπουλο, και μακαρούνες με σιτάκα, είναι από τα πιο γνωστά.

Φωτογραφία: Η νέα «Φωνή της Κάσου»

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.