ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΕΘΙΜΑ

Πανηγύρι της Παναγίας Πορτιανής, Ζεφυρία, Μήλος
14 Αυγούστου

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πανηγύρια στη Μήλο. Μεζέδες, ντόπιο κρασί και λαϊκά άσματα συμπληρώνουν την πανηγυρική εικόνα.

Η Ζεφυρία είναι η πρώτη πρωτεύουσα της Μήλου, την οποία έχτισαν οι Βενετοί. Εξαιτίας ενός μεγάλου σεισμού το 1767 εγκαταλείφτηκε και ερήμωσε. Σήμερα είναι ένα μικρό χωριουδάκι, όπου οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία.

Το χωριό Ζεφυρία είναι γνωστό για το Πανηγύρι του, που διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο, τιμώντας τη μνήμη της Παναγίας της Πορτιανής. Η Παναγία η Πορτιανή είναι η παλιά Μητρόπολη του νησιού χτισμένη από τον 17ο αιώνα.

Παραδοσιακά φαγητά της Μήλου είναι επίσης:
Το Κουφέτο της Μήλου: Γλυκό του κουταλιού, με κολοκύθα και αμύγδαλα.
Καρπουζόπιτα Μήλου: Ένα από τα πιο γλυκά και δροσιστικά καλοκαιρινά φρούτα, το καρπούζι, πλάθεται στα χέρια των νοικοκυρών της Μήλου σ’ ένα απολαυστικό γλύκισμα.
Πιταράκια Μήλου: Τα πιταράκια είναι ένα χαρακτηριστικό έδεσμα της Μήλου, το οποίο συνοδεύει ως ορεκτικό το κυρίως φαγητό ή αποτελεί ένα χορταστικό μεζέ.
Σκορδολάζανα με κόκκινη σάλτσα: Τα λαζάνια σερβίρονται με τη σκορδαλιά ενώ από πάνω περιχύνεται η κόκκινη σάλτσα.
Χοιρινό φούρνου με μηλέικο πελτέ.

Φωτογραφία:milosvoice.gr

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.