ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΕΘΙΜΑ

Πανηγύρι της Παναγιάς Τόσο Νερό,Σίφνος
14 Αυγούστου

Το πανηγύρι της Παναγιάς Τόσο Νερό, στη Σίφνο, γίνεται στη μικρή ομώνυμη εκκλησία σε ένα θαυμάσιο σημείο του νησιού.

Μπορείτε να φτάσετε εκεί είτε ακολουθώντας το Μονοπάτι 6 (Απολλωνία – Παναγιά Τόσο Νερό), είτε με βάρκα, που ξεκινάει από τις Καμάρες και σε αφήνει στην αρχή ενός ανηφορικού μονοπατιού, 20 λεπτά από την εκκλησία.

Τα πανηγύρια στη Σίφνο έχουν παράδοση αιώνων και οργανώνονται την παραμονή της μέρας που γιορτάζει μια εκκλησία ή ένα μοναστήρι.

Τα επισκέπτεται πολύς κόσμος που ψέλνει και προσεύχεται, αλλά και μαγειρεύει, τρώει, πίνει και γιορτάζει μέχρι αργά τη νύχτα στις κάτασπρες αυλές των εκκλησιών. Οικοδεσπότης είναι ο «πανηγυράς», ο Σιφνιός που έχει την τιμή να φιλοξενεί την εικόνα της εκκλησίας στο σπίτι του για ένα ολόκληρο χρόνο και την επιστρέφει τη μέρα του πανηγυριού. Ο πανηγυράς αναλαμβάνει όλα τα έξοδα του πανηγυριού κα της φροντιδας της εκκλησίας.

Μετά τη λειτουργία, οι προσκυνητές κάθονται γύρω από τις «τράπεζες της αγάπης» για να γευτούν ρεβυθάδα, ελιές, κοκκινιστό με μακαρόνια, μπακαλιάρο στις νηστείες, και να πιουν πολύ κόκκινο κρασί στην υγειά του πανηγυρά. Το κρασί προσφέρεται σε ντόπιες πήλινες κανάτες.

Οι πανηγυριώτες μένουν μέχρι τα ξημερώματα χορεύοντας και τραγουδώντας. Την άλλη μέρα το πρωί, μετά τη λειτουργία, ο επόμενος πανηγυράς παίρνει την ιερή εικόνα για να τη μεταφέρει σπίτι του και να την κρατήσει ένα χρόνο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.