ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΕΘΙΜΑ

Πανηγύρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, Αλυκή, Πάρος
6 Αυγούστου

Η Αλυκή είναι ένα όμορφο ψαροχώρι, με γραφικό λιμανάκι και βρίσκεται στο νοτιότερο μέρος της Πάρου. Πήρε το όνομά της από την αλυκή στις παρυφές του χωριού. Στα όμορφα ταβερνάκια της προσφέρεται ολόφρεσκο ψάρι και η παραδοσιακή γούνα (λιαστός κολιός).

Ανήμερα της γιορτής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στην παραλία της Πίσω Αλυκής όπου τα άσπρα βότσαλα και τα αρμυρίκια φτάνουν μέχρι εκεί που σκάει το κύμα γίνεται η «Γιορτή του Ψαριού», ως φόρος τιμής στη θάλασσα και τα ψάρια που τρέφουν δεκάδες ντόπιες οικογένειες.

Στα πανηγύρια της Πάρου συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι, με θρησκευτική κατάνυξη παρακολουθούν τον εσπερινό και μετά τη Θεία λειτουργία συμβάλλει στο γλέντι ο καθένας με το δικό του τρόπο, κάποιοι με σούμα σούμα ή κρασί, άλλοι με πίτες, ρεβιθάδα και πολλά άλλα εδέσματα.

Τα παραδοσιακά παριανά πιάτα είναι η κακαβιά, η γούνα (λιαστό παστό ψάρι), το σαλατούρι (σαλάχι σαλάτα ), οι κολοκυθοκεφτέδες και οι ντοματοκεφτέδες, τα ρεβύθια στο φούρνο, τα αμπελοφάσουλα, η παντρεμένη φάβα, οι καραβόλοι και τα κάλφα με σκορδαλιά και άλλα πολλά. Εξαιρετικά είναι και τα τυριά. Η ξινομυζήθρα, το λαδοτύρι, το τυρί της άλμης, το τουλουμίσιο και η μυζήθρα, σε συνδυασμό με εξαιρετικά ψωμιά, παξιμάδια και κριθαροκουλούρες. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν γλυκά του κουταλιού, ραφιόλια, μυζηθροπιτάκια, λαμπροκούλουρα και λαζαράκια, πετιμεζένιους και σκαλτσούνια, ενώ οι άντρες του νησιού κάθε φθινόπωρο, εκτός από το κρασί, φτιάχνουν στα ρακιδιά τη σούμα (τοπικό τσίπουρο).

Φώτο: aboutparos.gr

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.