ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΕΘΙΜΑ

Πανηγύρι της Αγία Μαρίνας, Κώστος, Πάρος
16-17 Ιουλίου

Στην ανατολική πλαγιά του βουνού, 7 χλμ από την Παροικιά, σε υψόμετρο 160 μ και κάτω από τα λατομεία του μαρμάρου, βρίσκεται ένα από τα “μπαλκόνια” της Πάρου, το χωριό Κώστος. Είναι ένα μικρός, γραφικός οικισμός, με λευκά σπιτάκια, εκκλησιές και στενοσόκακα. Στα σπίτια του χωριού βρίσκεται και εκείνο που ανήκε στον μεγάλο δάσκαλο του γένους, τον Όσιο Αθανάσιο τον Πάριο.

Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας είναι του 17ου αιώνα. Το μεγαλόπρεπο πέτρινο κωδωνωστάσιό της είναι πολύ μεταγενέστερο.

Στο πανηγύρι της 16-17 Ιουλίου υπάρχει ζωντανή μουσική και παζάρι. Υπέροχοι είναι οι μεζέδες, θαλασσινοί και μη. Το τοπικό κρασί ρέει άφθονο.

Στα πανηγύρια της Πάρου συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι, συμβάλλοντας ο καθένας με το δικό του τρόπο. Λίγη σούμα ή κρασί, πίτες, ρεβιθάδα και άλλα εδέσματα.

Οι κάτοικοι με θρησκευτική κατάνυξη παρακολουθούν τον εσπερινό και μετά τη Θεία λειτουργία ακολουθεί γλέντι.

Αγαπημένα παριανά πιάτα είναι η κακαβιά, η γούνα (λιαστό παστό ψάρι), το σαλατούρι (σαλάχι σαλάτα ), οι κολοκυθοκεφτέδες και οι ντοματοκεφτέδες, τα ρεβύθια στο φούρνο, τα αμπελοφάσουλα, η παντρεμένη φάβα, οι καραβόλοι και τα κάλφα με σκορδαλιά και άλλα πολλά. Εξαιρετικά είναι τα τυριά. Η ξινομυζήθρα, το λαδοτύρι, το τυρί της άρμης, το τουλουμίσιο και η μυζήθρα, σε συνδυασμό με εξαιρετικά ψωμιά, παξιμάδια και κριθαροκουλούρες. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν γλυκά του κουταλιού, ραφιόλια, μυζηθροπιτάκια, λαμπροκούλουρα και λαζαράκια, πετιμεζένιους και σκαλτσούνια, ενώ οι άντρες του νησιού κάθε φθινόπωρο, εκτός από το κρασί, φτιάχνουν στα ρακιδιά τη σούμα (τοπικό τσίπουρο).

Φωτογραφία: greece.com

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.