ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΕΘΙΜΑ

Πανηγύρι στην Παναγία Καλαμάν, Βωλάξ, Τήνος – 25 Απριλίου

Η Βωλάξ είναι ένα μεσαιωνικό καθολικό χωριό. Χτισμένο σε υψόμετρο 284 μέτρα, σε ένα μικρό οροπέδιο στη μέση της Τήνου, περιτριγυρίζεται από πέτρες και τεράστιους γρανιτένιους μονόλιθους. Το “σεληνιακό” τοπίο του χωριού είναι μοναδικό. Η προέλευση των βράχων απασχόλησε την φαντασία των κατοίκων αλλά και την επιστήμη. Ανεξάρτητα με το πως δημιουργήθηκαν οι ογκώδεις, ολοστρόγγυλοι, συχνά ζωόμορφοι βράχοι από γρανίτη, το σίγουρο είναι ότι προσφέρουν ένα εντυπωσιακό και επιβλητικό θέαμα που δεν έχετε ξανασυναντήσει.

Την περίοδο του Πάσχα, αναρριχητές απ’ όλο τον κόσμο μαζεύονται για να κάνουν bouldering (αναρρίχηση χωρίς σκοινί) στα βράχια.

Ανάμεσα στους γρανιτένιους όγκους έχει χτιστεί ένας κάτασπρος οικισμός με στενά σοκάκια, μπουκαμβίλιες και λουλούδια. Το χωριό φημίζεται για την τέχνη της καλαθοπλεκτικής και ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει τους τεχνίτες να δουλεύουν.

Την Πέμπτη του Πάσχα, γίνεται μεγάλο Καθολικό πανηγύρι στην «Παναγία Καλαμάν», και γιορτάζεται η «μαράντα» με σουβλιστά αρνιά και κρασί. Οι ετοιμασίες κορυφώνονται το προηγούμενο βράδυ με το παραδοσιακό δείπνο. Νωρίς το πρωί, ανάβει η φωτιά και όλοι ετοιμάζονται ώστε τα πάντα να είναι έτοιμα στην ώρα τους, να γιορτάσουν όλοι μαζί τη μαράντα!

Αγαπημένα φαγητά της Τήνου είναι οι αγκινάρες μαγειρεμένες με διάφορους τρόπους, οι λιαστές ντομάτες µε κουρκούτι, η οµελέτα ή φρουτάλια µε λουκάνικο ή σύγκλινο, το σαβόρε µε πετιµέζι (τηγανητά ψάρια με σάλτσα από πετιμέζι), τα χοιρινά λουκάνικα, το σαλτσίτσι (σαλάμι αέρος), η λούζα Τήνου. Ονομαστά τυριά είναι η γραβιέρα και η κοπανιστή. Από γλυκά ξεχωρίζουν τα αμυγδαλωτά, τα ξεροτήγανα, τα καρυδωτά, τα παστέλια, τα λουκούμια, οι χαλβάδες. Εξαιρετικό είναι το θυμαρίσιο μέλι της Τήνου.

Φωτογραφία: volax.gr

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.