ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΕΘΙΜΑ

Πανηγύρι Αγίου Γεωργίου, Πυλί, Κως
23 Απρίλιου

Του Αγίου Γεωργίου, στο Πυλί, διοργανώνονται ιπποδρομίες, που το έθιμό τους ξεκίνησε από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και με μια μικρή διακοπή συνεχίζεται κάθε χρόνο. Οι αναβάτες, χωρίς κράνος, καλπάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα κατά μήκος του κεντρικού δρόμου του χωριού.

Όταν τελειώσουν οι αγώνες ο κόσμος πηγαίνει στις ταβέρνες για να απολαύσει την παραδοσιακή κουζίνα του νησιού.

Από την ποικιλία της μακρόστενης ντομάτας φτιάχνεται ένα εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού, το «γλυκό ντοματάκι».

Διάσημο επίσης είναι το τυρί της «πόσας» ή «κρασότυρο» από ντόπιο κατσικίσιο τυρί, με απαλά πικάντικη γεύση, που διατηρείται σε κρασί και παίρνει εξωτερικά κοκκινωπό χρώμα.

Άλλες ντόπιες συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής είναι το «πλιγούρι», αλεσμένο σιτάρι μαγειρεμένο με χοιρινό κρέας, τα «πιτταρίδια», λαζάνια βρασμένα σε ζωμό κρέατος, τα «κατιμέρια», στριφτή τηγανιτή τυρόπιτα με μυτζήθρα γαρνιρισμένη με μέλι και κανέλλα, τα «ξύσματα», σιταρένια ψωμιά ζυμωμένα με μυζήθρα και μυρωδικά, τα «αφρένα» ή «εφτάζυμα», αρωματισμένα ψωμιά με προζύμι από τον αφρό βρασμένων ρεβιθιών και φύλλων δάφνης, το «κουσάφι», βρασμένη μαύρη σταφίδα, οι «λάζαροι», άσπρο σιταρένιο ψωμί ζυμωμένο σε ανθρώπινο σχήμα, οι «κουφοί», από σκέτο ζυμάρι, οι ‘γεροί’, σαρακοστιανή νοστιμιά με γέμιση από σταφίδες και καβουρδισμένο σουσάμι ή κοπανισμένα αμύγδαλα ζυμωμένα με ανθόνερο και οι «Λαμπρόπιτες», στρογγυλές πίτες παραγεμισμένες με φρέσκια ανάλατη μυζήθρα. Ποτά είναι η παραδοσιακή «Κανελάδα» και η «Αλεσφακειά» αφέψημα από βότανο του νησιού. Εξαιρετικής ποιότητας είναι το θυμαρίσιο μέλι, τα ντόπια κρασιά και το ούζο.

Φωτογραφία: Kostoday.com

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.