ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΕΘΙΜΑ

Πανηγύρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Παλαιόχωρα
25 Μαρτίου

Η Παλαιοχώρα, ένα από τα ωραιότερα θέρετρα των Χανίων, αποκαλείται και «Νύμφη του Λυβικού» ή «Χώρα του ήλιου». Είναι μαγευτική, χτισμένη ανάμεσα σε δύο κόλπους, στο νοτιοδυτικότερο σημείο της Ευρώπης.
Κάτω από το Ενετικό Κάστρο δεσπόζει ο επιβλητικός Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που εορτάζει στις 25 Μαρτίου. Με πολλά μουσικά όργανα και μέσα σε ευτυχισμένη ατμόσφαιρα εορτάζεται η αρχή της άνοιξης.

Οι κάτοικοι διακρίνονται για τη φιλοξενία και την ευγένειά τους, διατηρούν τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα, την παραδοσιακή μουσική, τους χορούς και τα τραγούδια τους. Παρέχεται φιλοξενία σε όλους τους προσκυνητές.

Τα κρητικά πανηγύρια προς τιμήν του αγίου-προστάται κάθε χωριού-συνοδεύονται από παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και πλούσιο φαγοπότι. Μερικά από τα πιο γνωστά παραδοσιακά φαγητά είναι :
Χοχλιοί (μαγειρεμένοι με διάφορους τρόπους, ειδικά μπουρμπουριστοί στο τηγάνι), μαραθοπιτάκια, μυζηθρόπιτα, ρεβίθια με χοιρινό, γαμοπίλαφο, χανιώτικο μπουρέκι, χανιώτικη κολοκυθοπατατόπιτα, σύγκλινο, γεμιστοί κολοκυθανθοί, σφακιανή πίτα (πολύ λεπτή τηγανιτή πίτα με γέμιση ξυνομυζήθρα ή ανθότυρο. Της πάει το μέλι και τα καρύδια), αντικριστό (μεγάλα κομμάτια κρέας περασμένα σε βέργες γύρω από τη φωτιά να ψήνονται 5-6 ώρες), κόκορας κρασάτος, σταμναγκάθι (τσιγαριασμένο σε λάδι για ομελέτα ή συνοδεία σε κρέας ή φρικασέ), καλιτσούνια (ανεβατά, που φουσκώνουν, κυρίως το Πάσχα, ή της στιγμής, με απλό φύλλο και τα δύο με γέμιση μυζήθρα ή ανθότυρο, μέλι και κανέλα), κρεατότουρτα (με βραστό αρνί ή κατσίκι, τυριά, κανέλα, στάκα, κυρίως το Πάσχα) μακαρούνια σκιουφιχτά (ζυμαρικά σε κυλινδρικό σχήμα που καίγονται με ζεστό λάδι), σαλάτα με ντάκο, αρνί με γιαούρτι.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.