ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΕΘΙΜΑ

Πανηγύρι Αγίου Νικολάου, Άνω Βάθεια, Εύβοια, 6 Δεκεμβρίου 2018

Το πανηγύρι του Αγίου Νικολάου εορτάζεται στο μοναστήρι και στο χωριό.
Το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, είναι ένα μοναστήρι που αξίζει κανείς να επισκεφθεί, όχι μόνο γιατί έχει υπέροχη θέα αλλά και γιατί το καθολικό της μονής παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής πλευράς.

Πιθανολογείται ότι η πρώτη ανδρώα μοναστική αδελφότητα, εγκαταστάθηκε εδώ το 1455, αμέσως μετά από την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως.

Το καθολικό της μονής είναι ιστορημένο με όμορφες τοιχογραφίες του 15 αιώνα. Επίσης, η μονή διαθέτει αξιόλογη βιβλιοθήκη και ξενώνα. Η θέα είναι εκπληκτική. Βλέπεις της Αμάρυνθο, την Ερέτρεια με το Πεζονήσι και όλο, σχεδόν, τον Νότιο Ευβοϊκό.

Μετά τη λειτουργία στο χωριό προσφέρονται φασόλια ή ρεβίθια με ρύζι και μπακαλιάρος τηγανητός.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα υπέροχα Ευβοιώτικα γλυκά ταψιού, τον μπακλαβά, τα αμυγδαλωτά, τα ξερά σύκα, το τοπικό παστέλι και τα χειροποίητα γλυκά του κουταλιού. Μερικά από τα ιδιαίτερα φαγητά που μπορεί κανείς να απολαύσει στην Εύβοια είναι κουρκουμπίνες ή γκόγκλιες (είδος χειροποίητου ζυμαρικού που είναι η σπεσιαλιτέ της Καρυστίας), τραχανάς, κόκορας κρασάτος, αρνάκι γιουβέτσι, γαρίδες σαγανάκι, χταπόδι κρασάτο και σπαγγέτι με θαλασσινά.

Επιχειρήσεις του gastronomytours που μπορείτε να επισκεφτείτε στην ευρύτερη περιοχή:

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΔΑΡΔΟΥΜΑ 25,6 χλμ./ 30 λεπτά
ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ SEPTEM 42,4 χλμ./ 47 λεπτά
ΚΤΗΜΑ ΑΒΑΝΤΙΣ 27,8 χλμ./ 34λεπτά
ΚΤΗΜΑ ΜΙΤΖΙΦΙΡΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΟΙΝΟΙ 31,1 χλμ./ 37λεπτά
BERRYLAND ΙΚΕ 30,3 χλμ./ 37λεπτά
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΔΙΡΦΥΣ 39,2 χλμ./ 47λεπτά
FILEVIA 32 χλμ./ 40λεπτά

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.