ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

Άμπελος, οίνος, διατροφή, υγεία, διεθνές συμπόσιο

Η Έδρα της Unesco Κουλτούρα και Παραδόσεις του Οίνου του Πανεπιστημίου της Βουργουνδίας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου, την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Οίνου και Αμπέλου, την Ένωση Μεσογειακής Διατροφής και Υγείας, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’ (ΕΛΓΟ-‘ΔΗΜΗΤΡΑ’), διοργανώνει Συνέδριο με θέμα «Άμπελος, οίνος, διατροφή και υγεία».

Η σημασία του πλούτου και της ποικιλομορφίας των πρακτικών παραγωγής οίνου και διατροφής και της διαφοροποίησή τους ιστορικά, με βάση τη γεωγραφική περιοχή και την πολιτιστική αναδείχτηκαν σαφώς σε δύο διεπιστημονικά συνέδρια που οργανώθηκαν με πρωτοβουλία του Καθηγητή Norbert Latruffe από την Έδρα της Unesco «Κουλτούρα και Παραδόσεις του Οίνου» του Πανεπιστημίου της Βουργουνδίας το μεν πρώτο το 2008 στη Beaune με θέμα «Οίνος και υγεία», το δε δεύτερο το 2016, στην Hyères με θέμα «Οίνος, διατροφή και υγεία».

Το διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο «Άμπελος, οίνος, διατροφή και υγεία» θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης από 23 ως 26 Μαΐου 2018. Η επίσημη έναρξη έχει προγραμματιστεί για τις 22 Μαϊου το απόγευμα.Σκοπός του συνεδρίου είναι η ανάδειξη ζητημάτων που σχετίζονται με την αμπελοοινική παραγωγή των Ευρωπαϊκών και Μεσογειαών χωρών. Τέτοια ζητήματα περιλαμβάνουν πολιτιστικά, τεχνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, διατροφικά όπως και ζητήματα υγείας. Ένας από τους κύριους στόχους του συνεδρίου είναι να τονίσει την πολιτιστική ποικιλομορφία των πρακτικών παραγωγής οίνου και διατροφής σε σχέση με τις παραδόσεις και την ταυτότητα των διαφόρων χωρών.

Η Μεσογειακή δίαιτα, χαρακτηρίστηκε ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά από την UNESCO το 2010, αναγνωρίζεται για τις ευεργετικές επιδράσεις της στην υγεία και την μακροζωία και μπορεί να αποτελέσει παγκόσμιο σημείο αναφοράς. Η Κρήτη αποτελεί σημείο αναφοράς για τη Μεσογειακή Δίαιτα με αμπελοοινική παράδοση χιλιετιών και διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και χαμηλή κατανάλωση κρέατος. Γεωγραφικά τοποθετημένη στην καρδιά του Μεσογειακού πολιτισμού αποτελεί τόπο ιδανικό για τη φιλοξενία του διεθνούς διεπιστημονικού συνεδρίου «Άμπελος, οίνος, διατροφή και υγεία».

Το Συνέδριο οργανώνεται από την έδρα της UNESCO «Κουλτούρα και Παραδόσεις του Οίνου» του Πανεπιστημίου της Βουργουνδίας και από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου, την Περιφέρεια της Κρήτης, την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Οίνου και Αμπέλου, την Ένωση Μεσογειακής διατροφής και υγείας (NMS), και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε αμπελώνες και άλλες περιοχές με γεωργικές καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένων των ελαιώνων, με ταυτόχρονη σύνδεση και αναφορά στον αρχαιολογικό και ιστορικό πλούτο και την τρέχουσα παράδοση του νησιού της Κρήτης.

Διεθνείς ομιλητές από όλα τα επιστημονικά πεδία, που αφορούν την άμπελο, τον οίνο και την διατροφή, ιδιαιτέρως της Μεσογείου, θα επικεντρωθούν -μέσω παραδειγμάτων από συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές – στην θεματολογία των βασικών ενοτήτων του συνεδρίου.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.